فرایند تولید رنگ

فرایند تولید رنگ

قسمت 1 – اندازه گیری دقیق مواد

مواد تشکیل دهنده معمولا به صورت وزنی به وسیله ترازو، و در بعضی موارد به صورت حجمی با پیمانه های کالیبره شده و  مدرج  اندازه گیری می شود. مقیاس ها می توانند با توجه به مخزن میکسر تولید رنگ 1000 کیلویی، 2000 کیلویی یا 5000 کیلویی با دقت 0.5± کیلوگرم باشند.

 

قسمت 2 – آماده سازی پایه رنگ

رنگدانه ها که به صورت پودر جامد هستند و در حلال متناسب نهایی با نسبت معین مخلوط می شوند، که براساس تناژ تولید و محصول نهایی تعیین مقدار می شود. رنگ دانه ها در سیستم های پایه آب تمایل شدید به هم چسپی یا فولوکوله شدن دارند که البته در برخی رنگ های موجود در بازار این مورد برطرف شده است ولی در صورت اضافه نمودن عامل پراکنش ( دیسپرسینگ ) می توان از همچسپی جلوگیری نمود.

دور میکسر های رنگ سازی معمولا براساس محصول نهایی می باشد، ولی به طور متوسط بیشتر رنگ ها در دور های بین 800 تا 1200 دور در دقیقه ساخته می شوند. قطر تیغه و تعداد آن هم بنا بر محصول نهایی قابل سفارش است. چرخش میکسر تنش های برشی و در نتیجه گرما تولید می کند. چرخش میکسر بسته به محصول نهایی تا چندین ساعت ادامه دارد. مخازن باید به گونه ای باشد که امکان خنک نمودن جداره را داشته باشد. در غیر این صورت باید با کنترل دور و زمان چرخش از ایجاد شوک حرارتی در محتوای مخزن میکس جلوگیری کرد، تا باعث تخریت محصول رنگ نهایی نگردد.

 

قسمت 3 – مخلوط کردن

مخلوط کردن مواد جهت ساخت رنگ می بایست براساس فرمول های استانداد شده صورت بگیرد، در غیر این صورت نتیجه نهایی قابل پیش بینی نخواهد بود و برای رسیدن به نتیجه نهایی نیاز به آزمون و خطای مکرر خواهید داشت. به طور کلی رزین ها جز آخرین اجزایی هستند که به میکسر رنگ سازی اضافه می گردند و شروع عملیات همیشه با حلال است. ابتدا حلال داخل مخزن ریخته شده و به تدریج اجزای دیگر به آن افزوده می شود. اگر در فرمول بندی مورد نیاز باشد، هر گونه افزودنی نهایی اضافه می شود.

 

قسمت 4 – محصول نهایی و مرحله آزمایش آزمایشگاهی

کیفیت محصول در طول فرآیند تولید توسط آزمایشگاه تأیید محصول کنترل می شود. مواد اولیه اصلی قبل از شروع تولید آزمایش می شوند. مواد قسمت آماده سازی پایه می تواند از نظر پراکنش آزمایش شود و در صورت نیاز، ممکن است عمل آوری بیشتری نیاز باشد. مواد قسمت مخلوط کردن نیز مورد آزمایش قرار می گیرد تا اطمینان حاصل شود که به طور کامل مخلوط شده اند.

محصول نهایی توسط آزمایشگاه تأیید محصول تست می شود. این آزمون های نهایی خواصی مانند درجه پراکنش، ویسکوزیته (گرانروی)، تراکم، پوشش دهی، قدرت رنگ دهی و سیری رنگ، کاربرد، زمان خشک شدن، ظاهر براق و فیلم خشک را بررسی می کند.

قسمت 5 – بسته بندی

هنگامی که تست کامل شد، محصول بسته بندی می شود. در طی بسته بندی دو نمونه گرفته می شود؛ یک نمونه به عنوان مرجع آینده و دیگری برای نمونه بازرسی نهایی ذخیره می شود. نمونه نهایی بازرسی در آزمایشگاه بازرسی نهایی برای تضمین سازگاری با استانداردها و مشخصات مربوطه مانند APAS، محیط زیست و غیره مورد آزمایش قرار می گیرد. پس از این مرحله، محصول برای استفاده در انبار ذخیره و آماده ارسال جهت رسیدن به دست مصرف کننده می شود.